illustratie

Een illustratie is meer dan een tekening bij een verhaal.

Ze ondersteunt het verhaal maar legt er een laagje bovenop. Samen prikkelen we de interesse van de lezer. Een goede illustratie zet aan tot verder lezen, meer willen weten. Wil je dat je boek (cover of binnenwerk), magazine of artikel opvalt en de aandacht trekt, dan is een illustratie een goed idee!


Met mijn illustraties probeer ik de kijker nieuwsgierig te maken. Ik haal inspiratie uit de wereld rondom me en trek daar verschillende elementen uit los. Ik speel met tegenstellingen, (on)doorzichtbaarheid, verschillende lagen, voor-, achter-, en middenplan. De lezer wordt naar binnen gezogen of uitgesloten, hoe dan ook ontstaat er een prikkel waardoor hij/zij/die een eigen narratief in vult in het bestaande verhaal.

opa astronaut


Op 24 augustus verscheen Opa Astronaut bij Uitgeverij De Eenhoorn. Een boek geschreven door Brigitte Minne met illustraties van mijn hand!


Een echt boek illustreren stond al een poosje op mijn verlanglijstje als illustrator. Wat ben ik blij dat ik bij De Eenhoorn daar eindelijk de kans toe kreeg! Ik ben ook heel dankbaar dat ik uitgerekend voor dit mooie verhaal van Brigitte Minne gekozen werd. Een verhaal met vele lagen, waarin moeilijke momenten overgoten worden met warmte tussen families en vrienden, levenslust, dromen en veel energie.

-

Tess en opa zijn dikke vrienden. Als opa ziek wordt, beseft Tess hoe kostbaar elke dag is. Ze wil koste wat het kost zijn grote wens in vervulling laten gaan: een ruimtereis maken. Niet alleen haar beste vriendin, maar de hele familie schiet in actie. Kunnen dromen met behulp van liefde en vriendschap werkelijkheid worden?

-

https://eenhoorn.be/boek/opa-astronaut/

illustraties avansa magazine


Ik ontwikkelde illustraties bij een aantal artikels uit verschillende 'Samen Naar beter' magazines van Avansa Waas-en-Dender.illustratie voor 'het bankje'


Voor het project 'Het Bankje' van Opendoek mocht ik een illustratie maken bij het verhaal 'Een ijsje'


'Een broer waar je naar kan opkijken, die cool is omdat hij je komt ophalen met de auto, naar je luistert en met je lacht, die met je naar de dierentuin gaat en je trakteert op een ijsje, . Wat wil je nu nog meer?'

dromen voor het vlaams parlement


Een honderdtal Vlamingen deelden hun dromen over hun ideaal Vlaanderen. Ik mocht tien van deze dromen uitwerken in een illustratie en werd daarbij vastgelegd op camera Heel blij om aan dit project meegewerkt te mogen hebben, samen met alle andere illustratoren, filmmakers, vormgevers, andere getalenteerde mensen, en dromers!

Wil je meer dromen zien, neem dan een kijkje op de facebookpagina van het Vlaams Parlement!


stadsspel wijze willem & het wonder van drakenmonde


De Stedelijke Musea van Dendermonde komen met het nieuwe Stadsspel 'Wijze Willem en het wonder van Drakenmonde'.

Ik voorzag hiervoor een groot aantal illustraties.

De lay-out en logo's werden verzorgd door Beeld.Inzicht

Benieuwd? Haal je rugzakje dan maar snel in het Vleeshuismuseum van Dendermonde of op de toeristische dienst.'collagosaurus' en museumbingo

stedelijke musea dendermonde


Een dino gemaakt uit collectiestukken? U vraagt, wij draaien!

Ik maakte er eentje zowel voor het Begijnhofmuseum en Museum voor Volkskunde, als het Vleeshuismuseum in Dendermonde.


Daarnaast ontwikkelde ik samen met mijn collega's van de Stedelijke Musea Dendermonde ook een bingo voor het Begijnhofmuseum en Museum voor Volkskunde


ontdek dendermonde met kalleke step


Ik nam de tekeningen voor mijn rekening, de vormgeving werd verzorgd door Omygod vormgevers. Voor de inhoud werkten verschillende diensten van Stad Dendermonde samen (toerisme, milieu- en platteland, jeugddienst en dienst de musea!).


Het boek is te koop bij Toerisme Dendermonde en de Jeugddienst van Dendermonde voor slechts 5 EUR! (kansentarief 1 EUR) meer info vind je op deze website.


hertekeningen postkantoor 00/00/00


Postkantoor 00/00/00 is een postkantoor voor brieven naar overleden mensen. Elke ingezonden brief krijgt een persoonlijke hertekening. Sinds januari 2021 ben ik één van de kunstenaars die meewerkt aan dit initiatief.

Meer informatie en mijn hertekeningen, vind je op https://postkantoor.org.


Andere meewerkende kunstenaars zijn: Saar De Buysere, Sassafras De Bruyn, Heike Sofia Villavicencio Rammeloo, Penelope Deltour, Yule Hermans en Nakke van Loo.

illustraties weetjes museum- en archiefberichten

De stedelijke musea van Dendermonde brengen vier keer in het jaar een magazine museum- en archiefberichten uit. Ik mag telkens bij één van de weetjes daarin een illustratie maken!

het ros beiaard expo


Voor de expo Het Ros Beiaard in de Stedelijke Bibliotheek van Dendermonde illustreerde ik de verschillende elementen van de stoet.

De illustraties werden aangebracht op grote plexi schermen en op doeken doorheen heel de expo.

De expo vond uitgesteld plaats in de zomer van 2020. Je kan hem nog steeds digitaal bezoeken. Bekijk ook zeker deze virtuele rondleiding!

Het Ros Beiaard

Kalleke Step (de nar die voor het paard loopt)

De Walvis (onderdeel van de Ros Beiaard Ommegang en Katuit)

De Ros Beiaard harmonie

Vendelier

De Vier Heemskinderen

Reuzen Indiaan, Goliath en Mars

De Knaptanden (onderdeel van de Ros Beiaardommegang en Katuit)

De Hellewagen (onderdeel van de Ros Beiaardommegang)

Protest in Dendermonde

Een pijnder (drager van het paard)

't Schipke (onderdeel van de Ros Beiaardommegang en Katuit)

De Vedelaar

Mijn illustraties in het Ros Beiaard Magazine

ros beiaard voor beginners


Illustraties van de elementen van de Ros Beiaardommegang, gebruikt in het spel 'Ros Beiaard voor Beginners'. Dit pakket bestaat uit een spelbord, kaarten en een dobbelsteen.

Het legt de Ros Beiaardommegang uit op een eenvoudige manier zodat anderstalige nieuwkomers in Dendermonde op een leuke manier onderwezen kunnen worden over het hele Ros Beiaardgebeuren. Ik werkte mee aan de ontwikkeling van het concept voor het Spelbord en tekende de illustraties. Dit was een samenwerking met Stedelijke Musea Dendermonde, Ros Beiaardsecretariaat vzw en Beeld In Zicht (vormgeving en conceptontwikeling, https://beeldinzicht.be/nl).


De dobbelsteen kan je hier gratis downloaden.

Dit spelbord is een samenwerking met Stedelijke Musea Dendermonde, Ros Beiaardsecretariaat vzw en Beeld In Zicht (vormgeving).

Het spelbord is niet commercieel beschikbaar.

vogelmuit


Gedichtenbundel met gedichten van Christina Guirlande en Etienne Colman

met illustraties van Lisa Malfliet en mijzelf

Uitgave van ID+ Hamme

Kunstcahier 19 ID+, vormgeving door Lisa Malfliet

illustraties door mij en Lisa Malfliet


Aan het uitbrengen van het boek was ook een tentoonstelling gekoppeld.

Links: mijn werk, Rechts: werk van Lisa Malfliet

reveil 18 verhalenboek

86 pagina’s – met o.a. Gaea Schoeters, Maud Vanhauwaert, Christophe Vekeman – illustraties van o.a. Lara Jakoba Breine & Cornelia Boudens.

Koop het boek op reveil.org/boek

omnium memoria


Zes dichters en illustraties van Leen Huysmans

Uitgave van ID+ Hamme

Omnium Memoria: dichtbundel uitgegeven door ID+ Illustraties door mij, vormgeving door Lisa Malfliet